Legenda: 🧀wegetariańskie 🥦wegańskie (wszystkie nowe przepisy są wegańskie)
- Afganistan
Borani Banjan (Bakłażan w jogurcie)🥦
Pilaf po kabulsku i dynia w jogurcie🧀
Firnee (Kardamonowy budyń z pistacjami)🥦
Shor Nakhod (Ciecierzyca z ziemniakami w kwaśnym sosie kolendrowym)🥦 - Albania
Fergese🧀
Turli Perimesh (Warzywny galimatias)🥦 - Algieria
Cous cous aux sept legumes (Kuskus z siedmioma warzywami)🥦
Chorba frik (Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą)🥦
Smoothie z kawą i daktylami🥦
Tbikha (Karczochy z bobem i groszkiem)🥦
Tamina (Prażona kasza manna z wodą z kwiatów pomarańczy)🥦
Chorba smid (Zupa pomidorowa z semoliną)🥦 - Andora
Pa amb tomaqet (Bagietka z pomidorem, czosnkiem i oliwą)🥦 - Angola
Muamba de galinha (Gulasz z dyni i okry z kurczakiem bez kurczaka)🥦
Papaya com vinho do Porto (papaja z porto)🥦 - Antigua i Barbuda
Sałatka z mango i awokado🥦 - Arabia Saudyjska
Kawa po saudyjsku🥦 - Argentyna
Locro (Kukurydziany gulasz)🥦
Carbonada (Kukurydza w sosie z brzoskwiniami i gruszką)🥦 - Armenia
Spas (Zupa jogurtowa)🧀 - Australia
Kanapka z pieczonym brokułem🧀 - Austria
Mohnnudeln🧀
Germknödel (Pampuchy z powidłami i sosem waniliowym)🧀
Kaiserschmarrn🧀
Haselnusskuchen (Ciasto orzechowe)🥦
Käferbohnensalat (Sałatka z czerwoną fasolą)🥦
Linzertorte🥦
Grießschmarrn (Siekany omlet z kaszy manny)🥦
Wiener Sellerieschnitzel mit steirischem Kartoffelsalat (Sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną)🥦
Pieczone sznycle z dyni z wegańskim majonezem z olejem z pestek dyni🥦
Sachertorte🥦
Rohnenknödel (Buraczane knedle z Tyrolu)🥦
Kernöleierspeise (Tofucznica z olejem z pestek dyni)🥦
Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów🥦
Styryjska sałatka z soczewicy🥦 - Azerbejdżan
Shakh Plov🥦
Jajecznica z pomidorami🧀
Tofucznica z pomidorami🥦
Qırmızı lobyalı salat (Sałatka z czerwoną fasolą i ziołami)🥦
Pieczona pigwa🥦
Şirin plov (Słodki płow)🥦
Sałatka Qavurdağ🥦
Sałatka yaşil baxça (zielony ogród)🥦
KyuKyu wersja wegańska (Omlet z ziołami z ciecierzycy)🥦 - Bahamy
Guava Duff🧀 - Bahrajn
Kebab🥦 - Bangladesz
Biryani🥦 - Barbados
Cou Cou (Kasza kukurydziana z okrą)🥦 - Belgia
Krem z cykorii🧀
Café liégeois (Mrożona kawa z Liège)🧀
Asperges op Vlaamse Wijze (Białe szparagi po flamandzku)🧀
Asperges op Vlaamse Wijze (Białe szparagi po flamandzku, wersja wegańska)🥦 - Belize
Garnaches (Tortilla z puree z fasoli)🧀 - Benin
Massa (Naleśniki z mąki jaglanej, ryżu i bananów)🥦 - Bhutan
Shamu Datshi (Boczniaki z papryczkami chilli w maśle)🧀 - Białoruś
Zupa kurkowa🥦 - Boliwia
Sopa de mani (Zupa z orzeszków ziemnych z frytkami)🥦 - Bośnia i Hercegowina
Tufahije (Gotowane jabłka z farszem z orzechów włoskich)🥦
Tahini pistacije smoothie (Smoothie pistacjowo-sezamowe)🥦
Smoothie Sarajewo 🥦
Boczniak niby rybka z blitwą🥦
Jabukovača (Sarajewska baklawa z jabłkami)🥦
Pita krumpiruša (Burek z ziemniakami)🥦 - Botswana
Morogo (Szpinak w sosie orzeszkowym)🥦 - Brazylia
Bejinho de coco (Kokosanki bez pieczenia)🧀
Açaí Na Tigela (Açaí Bowl)🥦
Mousse de maracujá (Mus z marakui)🧀 - Brunei
Urap (Stir-fry z kokosem)🥦 - Bułgaria
Mish Mash🧀
Pechena tikva s med i orehi (Pieczona dynia z miodem i orzechami)🧀 - Burkina Faso
Bataty w sosie fistaszkowo-kokosowym🥦 - Burundi
- Chile
Leche con plátano (Mleko bananowe)🥦 - Chiny
Sałatka z cukinii🥦 - Chorwacja
Blitva🥦
Brodet z boczniaka🥦
Njoki z wędzonym sosem migdałowo-tymiankowym🥦
Paradajz kolač (Ciasto pomidorowe)🥦
Ajvar Riža (Ryż z ajwarem)🥦
Pašta Šuta (Spaghetti w sosie pomidorowym z winem)🥦
Salata od bijelog kupusa (Surówka z białej kapusty)🥦
Kruh, mast i paprika (Wegański smalec z fasoli na chlebie z suszoną papryką)🥦
Krem juha od svježeg i kiselog kupusa s kobasicom (Krem ze świeżej i kiszonej kapusty)🥦Sataraš (Papryka w pomidorach)🥦
Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)🥦 - Cypr
- Czad
- Czechy
Smažený květák v pivním těstíčku (Kalafior w cieście piwnym)🥦
Nakládané tofu (Marynowane tofu)🥦
Pivní tofu-sýr🥦
Nudle s mákem🥦
Míša řezy (Ciasto czekoladowe z tofu-serkiem)🥦
Lokše (Ziemniaczane naleśniki z powidłami i makiem)🥦 - Czarnogóra
Spaghetti ze szparagami 🥦
Sir u maslinovom ulju (Tofu marynowane w oliwie z rozmarynem)🥦 - Dania
- Demokratyczna Republika Konga
- Dominika
- Dominikana
Mangú con los tres golpes (Dominikańskie śniadanko)🥦 - Dżibuti
Placuszki bananowe🥦 - Egipt
- Ekwador
- Erytrea
- Estonia
- Eswatini
Slaai (Sałatka z awokado i orzeszków ziemnych)🥦 - Etiopia
- Fidżi
- Filipiny
- Finlandia
Vispipuuro (Zmiksowana kasza manna na soku owocowym)🥦 - Francja
Salade de Chèvre Chaud🧀
Salade niçoise (Sałatka nicejska)🧀
Marrons bourguignon (Kasztany po burgundzku)🥦
Rabarbarowa tarta Tatin🥦
Biała fasola w cydrze🥦 - Gabon
- Gambia
- Ghana
- Grecja
Frappe🥦
Fasolakia🥦
Feta w filo🧀 - Grenada
- Gruzja
Pasta orzechowa🥦
Pkhali (Kulki ze szpinaku i orzechów)🥦
Kuczmaczi (Boczniaki z nasionami granatu)🥦
Zupa estragonowa🥦
Cukinia z pastą orzechową🥦
Sałatka z pastą z orzechów włoskich i kolendry🥦
Szparagi z pastą z orzechów włoskich i kolendry🥦 - Gujana
- Gwatemala
- Gwinea Bissau
- Gwinea Równikowa
- Gwinea
- Haiti
- Hiszpania
Papas arrugadas (Kanaryjskie ziemniaczki)🥦
Bocadillo de alcachofas (Bagietka z panierowanymi karczochami)🥦
Szparagi w sosie migdałowym🥦
Setas salteadas con ajo y perejil (Boczniaki smażone z czosnkiem i natką pietruszki)🥦
Setas a la plancha (Boczniaki z natką pietruszki i czosnkiem)🥦
Lentejas con verduras (Soczewica z warzywami)🥦 - Holandia
- Honduras
- Indie
Masala Chai🥦
Besan ladoo (Słodkie kule z mąki z ciecierzycy)🥦
Shahi tofu-paneer🥦
Aloo Baingan (Ziemniaki z bakłażanem)🥦 - Indonezja
Usih tempeh (Tempeh w mleczku kokosowym)🥦
Sayur lodeh (Warzywa w mleczku kokosowym)🥦 - Irak
- Iran
- Irlandia
- Islandia
- Izrael
Pieczony kalafior🥦
Humus jak z Tel Awiwu 🥦 - Jamajka
- Japonia
Ogura tōsuto (Tost z dżemem z fasoli adzuki z Nagoi)🥦 - Jemen
عصير المتزوجين (Eliksir miłości)🥦 - Jordania
- Kambodża
- Kamerun
- Kanada
- Katar
- Kazachstan
- Kenia
Chips masala (Frytki masala)🥦 - Kirgistan
- Kiribati
- Kolumbia
- Komory
- Kongo
- Korea Południowa
Kimchi bokkeumbap (Ryż z kimchi)🥦
Kimchijeon (Placuszki z kimchi)🥦
Japchae (Szklany makaron z warzywami)🥦 - Korea Północna
- Kosowo
- Kostaryka
- Kuba
- Kuwejt
- Laos
- Lesotho
- Liban
Manoush b Za'atar (Chlebek z za'atarem)🥦 - Liberia
- Libia
- Liechtenstein
- Litwa
Cepelinai su morkomis (Cepeliny z marchewką)🥦
Bulviniai blynai su pievagrybių įdaru (Bliny ziemniaczane faszerowane pieczarkami)🥦
Pieczony roślinny twaróg z kminkiem, czosnkiem i papryką (Keptas varškės sūris)🥦 - Luksemburg
- Łotwa
- Macedonia
Tavče gravče (Zapiekana fasola w sosie paprykowym)🥦 - Madagaskar
- Malawi
- Malediwy
- Malezja
- Mali
- Malta
Imqaret (Ciasteczko daktylowe z anyżem)🥦 - Maroko
Baghrir (Drożdżowe naleśniki z semoliny)🥦 - Mauretania
- Mauritius
- Meksyk
Sopa soca de fideo (Spaghetti pomidorowe z kwaśną śmietaną i awokado)🧀
Pastas con salsa de aguacate (Spaghetti z salsą z awokado)🥦
Sopa de lima (Zupa z limonką)🥦
Sikil P’ak (Majski dip z pestek dyni)🥦 - Mikronezja
- Mołdawia
- Monako
- Mongolia
- Mozambik
- Myanmar
Słodka herbata🧀 - Namibia
- Nauru
- Nepal
- Niemcy
Rosenkohl in Bier gedünstet (Brukselka w piwie)🥦
Pieczarki z Weihnachtsmarktu🥦
Spreewälder Hefeplinse (Drożdżowe naleśniki ze Szprewaldu)🥦
Wegański Leberwurst🥦 - Niger
- Nigeria
- Nikaragua
- Norwegia
Rabarbrasuppe (Zupa rabarbarowa)🥦
Skoleboller (Szkolne bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi)🥦 - Nowa Zelandia
- Oman
- Pakistan
- Palau
- Panama
- Papua-Nowa Gwinea
- Paragwaj
- Peru
Arroz Zambito (Korzenny ryż na mleku z wiórkami kokosowymi i pekanami)🧀
Ceviche de champiñones (Ceviche z pieczarek)🥦
Quinoa con leche (Komosa na mleku z cynamonem)🥦 - Polska
Zapiekanki z pieczarkami i serem🧀
Łazanki z młodą kapustą i kurkami🥦
Mamina zupka z kaszą jaglaną i pieczarkami🥦
Schabowy z selera🥦
Wermiszel z orzechami🥦
Bezrybna pasta makrelowa🥦
Kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych🥦
Wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi🥦
Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami🥦
Pierogi z jagodami🥦
Fuczki, czyli łemkowskie placuszki z kapusty kiszonej🥦
Racuchy z rabarbarem🥦
Pyry jak z ogniska z wegańskim gzikiem i olejem rydzowym🥦
Roztoczańskie łupcie (Gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopnym)🥦
Szare kluski z wegańskim twarogiem, smażoną cebulką i ogórkiem kiszonym🥦 - Portugalia
Bolo de alfarroba (Babeczka z karobem)🥦 - Portoryko
- Republika Południowej Afryki
- Republika Środkowoafrykańska
- Republika Zielonego Przylądka
- Rosja
Morska Kapusta🥦 - Rwanda
- Rumunia
Varză călită cu smântână (Duszona kapusta)🧀 - Saint Kitts i Nevis
- Saint Lucia
- Saint Vincent i Grenadyny
- Salwador
- Samoa
- San Marino
- Senegal
Ngalakh (Jaglanka z baobabem i masłem orzechowym)🥦 - Serbia
Oblande sa grizom (Wafle z grysikiem)🥦 - Seszele
- Sierra Leone
- Singapur
- Słowacja
- Słowenia
Czokoleśnik, czyli owsianka z kakao i orzechami laskowymi🥦 - Somalia
- Sri Lanka
Mullangi curry (Curry z białej rzodkwi)🥦
Kaju maluwa (Curry z nerkowców)🥦 - Stany Zjednoczone
- Sudan
- Surinam
- Syria
Soczewica z boćwiną i melasą z granatu🥦
Pomidorowy ryż z soczewicą i smażoną cebulką🥦 - Szwajcaria
Birchermüesli🥦 - Szwecja
Ärtsoppa (Grochówka po skandynawsku)🥦 - Tadżykistan
- Tajlandia
Som Tam (Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą)🥦
Mango Sticky Rice 🥦 - Tajwan
- Tanzania
- Timor Wschodni
- Togo
- Tonga
- Trynidad i Tobago
- Tunezja
Ommok houria (Pastosałatka z marchewki)🥦 - Turcja
Katmer (Ciasto filo z pistacjami i mascarpone)🧀
İncir Uyutması (Kremowy budyń figowy)🥦
Mercimek Köftesi (Kofty z soczewicy i bulguru)🥦
Kırmızı Mercimek Çorbası (Çorba z czerwonej soczewicy)🥦
Simit (Turecki obwarzanek)🥦
Tahinli kabak tatlısı (Dynia z tahini)🥦
Erişteli Nohut Çorbası (Zupa z ciecierzycą i makaronem)🥦
Vişneli Ekmek Tatlısı (Chleb w syropie wiśniowym)🥦
Mücver (czyli ziołowe placuszki z cukinii)🥦
Tahinli Piyaz (Sałatka z białej fasoli z tahini)🥦 - Turkmenistan
- Tuvalu
- Uganda
Rolex (Zawijaniec z bezjajecznym omletem z pomidorami i kapustą)🥦 - Ukraina
Warzywne Ragu🥦
Syrniki🥦
Hrybna juszka (Zupa grzybowa z kaszą gryczaną)🥦
Вареники з вишнями (Wareniki z wiśniami)🥦 - Urugwaj
- Uzbekistan
Morkovcha (Marchewka po koreańsku)🥦 - Vanuatu
- Watykan
- Wenezuela
- Węgry
Gombapaprikas (Pieczarkowy paprykarz)🥦
Gulyasleves (Zupa gulaszowa)🧀
Gesztenyepüré (Deserek z kasztanów)🧀
Meggyes-mákos palacsinta (Naleśniki z makiem i wiśniami)🥦
Grízes tészta (Makaron z grysikiem i powidłami morelowymi)🥦
Lakatosinas (Suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym)🥦
Paprikás krumpli (Ziemniaczany paprykarz)🥦 - Wielka Brytania
Cottage pie🥦
Apple crumble (Jabłka pod kruszonką dla leniwych)🥦
Owsianka z whisky🥦 - Wietnam
- Włochy
Sycylijska Caponata 🥦
Pasta e fagiolo (Makaron z fasolą)🥦
Wegańska carbonara z nerkowców i pieczonego czosnku🥦
Frittelle di castagne con crema di ricotta (Placuszki kasztanowe z kremem z wegańskiej ricotty ze słonecznika i nerkowców)🥦
Riso nero alla messinese (Czekoladowy ryż z Mesyny)🥦
Spaghetti alle noci (Spaghetti z orzechami włoskimi)🥦
Trenette al Pesto (Liguryjskie linguine z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką) 🥦
Gnocchi olio e salvia (Gnocchi z oliwą i szałwią)🥦
Vellutata di lenticchie (Krem z soczewicy) 🥦
Pasta alla Norma (Sycylijski makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem)🥦
Penne all'arrabbiata🥦
Aglio, olio e peperoncino🥦
Pasta e fagioli alla trevisana (Makaron z fasolą z Treviso)🥦 - Wybrzeże Kości Słoniowej
- Wyspy Marshalla
- Wyspy Salomona
- Wyspy Świętego Tomasza i Książęce
- Zambia
- Zimbabwe
- Zjednoczone Emiraty Arabskie
Muhalla (Naleśniki daktylowe)🥦 - Bezpaństwowe
Pilaw sezonowy🥦
Daktyle faszerowane ricottą i pistacjami🧀
Krem z zielonych szparagów ze skwarkami z halloumi🧀
Bułacz cynamonowy z borówkami🧀
Jesienna owsianka z katarzynkami i śliwkami🥦
Linguine z brukselką i dynią🥦
Bezglutenowe i wegańskie brownie z czarnej fasoli z sosem malinowym🥦
Grzybowe pęczotto z kremem gryczanym🥦
Niewłoskie komfortujące wegańskie spaghetti bolognese🥦
Jesienna owsianka z makiem i cynamonowymi węgierkami🥦
Komentarze
Prześlij komentarz