Korea Południowa - Placuszki z kimchi (Kimchijeon)

Kimchi, czyli koreańska kiszona kapusta to prawdziwy superfood. Dodatkowo jest na tyle pyszne, że możnaby jeść je bez niczego, ale bardzo polecamy spróbować go pod postacią tych prostych i szybkich placuszków. Wielbicielom kimchi polecamy również nasz przepis na koreański ryż z kimchi

Składniki (2 placuszki, 1 porcja obiadowa):
- 200 g kimchi i woda z kimchi (my kupiliśmy, ale można zrobić samemu, np. z tego przepisu
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki wody
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki
- 2 łyżki oleju 

Sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu
- 1 łyżka wody
- 0.5 łyżeczki cukru
- pieprz
- kilka ziarenek sezamu

- dodatkowo 1-2 łyżeczki szczypiorku lub zielonej cebulki do dekoracji

Przygotowanie:
1) Kimchi odcedzamy (zachowując wodę) i lekko je siekamy. Posiekane kimchi wraz z wodą przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, wodę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej wody i mąki - ciężko podać dokładną ilość. Wszystko zależy od tego ile wody będzie w naszym kimchi. Oczekujemy konsystencji gęstych naleśników. 

2) Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany przekładamy połowę przygotowanego ciasta i lekko je rozprowadzamy po patelni. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i smażymy drugiego placuszka. 

3) W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając w miseczce wszystkie składniki. 

4) Placuszki z kimchi podajemy posypane szczypiorkiem i w towarzystwie sosu. 

Komentarze