Chorwacka surówka z białej kapusty vel salata od bijelog kupusa najlepiej smakuje z wegańskim burgerem (pljeskawica), frytkami i ajwarem.
- główka białej kapusty (średnia)
- 4 łyżki soli
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- spora szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1) Kapustę szatkujemy, przekładamy do durszlaka i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy, żeby sól równomiernie pokryła poszatkowaną kapustę. Odstawiamy na 20-30 minut, żeby kapusta zmiękła.
2) Kapustę z durszlaka dokładnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Kapustę zostawiamy chwilę na durszlaku, żeby odciekła.
3) Kapustę przekładamy do sporej miski, dodajemy olej, ocet i odrobinę pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz