Chorwacja - Surówka z białej kapusty (Salata od bijelog kupusa)

Chorwacka surówka z białej kapusty vel salata od bijelog kupusa najlepiej smakuje z wegańskim burgerem (pljeskawica), frytkami i ajwarem. 

Składniki (5-6 porcji):
- główka białej kapusty (średnia)
- 4 łyżki soli
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- spora szczypta pieprzu

Przygotowanie:
1) Kapustę szatkujemy, przekładamy do durszlaka i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy, żeby sól równomiernie pokryła poszatkowaną kapustę. Odstawiamy na 20-30 minut, żeby kapusta zmiękła.

2) Kapustę z durszlaka dokładnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Kapustę zostawiamy chwilę na durszlaku, żeby odciekła. 

3) Kapustę przekładamy do sporej miski, dodajemy olej, ocet i odrobinę pieprzu. Dokładnie mieszamy. 






Komentarze