Idealne do niedzielnej kawusi wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi. Co tu dużo mówić, lepiej od razu przejść do rzeczy...
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
1) Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i pokrojoną w kostkę margarynę.
2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
4) Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Pokrywką od garnka o średnicy około 20 cm wykrajamy koło. Wystające poza pokrywkę ciasto odrywamy i odkładamy na bok. Koło kroimy (jak pizzę) na 8 w miarę równych części. Na każdym kawałku rozsmarowujemy około 1/3 łyżeczki powideł. Warstwa powideł nie powinna być zbyt gruba (oszczędnie przy samym 'wierzchołku' naszego trójkąta). Rogaliki formujemy zwijając pokryte powidłami trójkąty, zaczynając od 'podstawy' (tj. szerszej strony). Powtarzamy z pozostałym ciastem.
5) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy przez około 25 minut, aż będą zarumienione.
6) Wyciągamy z piekarnika, odkładamy na kilka minut do ostygnięcia. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
To są obłędne rogaliki! Wszyscy je uwielbiają! A szczególnie ja i moja dziewczyna! Dzięki za ten przepis. Rozpływają się w ustach i są jak popcorn! W sensie że jak weźmiesz jednego to jesz aż zabraknie haha
OdpowiedzUsuń