Kenia - Frytki masala (Chips masala)

Wiadomo, frytki są najlepsze, gdy są świeże i raczej nikt nie marzy o jedzeniu ich na drugi dzień. Jeśli jednak zdarzy się, że przygotujecie ich tyle, że was pokonają i nie dacie rady wszystkich zjeść, z odsieczą przychodzi kuchnia kenijska!

Skąd w kuchni kenijskiej frytki i masala, czyli wpływy kuchni zachodniej (nie chciałbym się wdawać w dyskusję na temat pochodzenia frytek) i indyjskiej? Ano tak się stało, że wymieszały się tu różne wpływy i kuchnie dzięki portugalskiej i brytyjskiej kolonizacji oraz wizytom handlowym kupców z Indii, Persji i wielu innych ciekawych miejsc. Takim oto sposobem frytki masala stały się popularną potrawą jedzoną dzień i noc od Mombasy aż po Nairobi i jeszcze dalej. 

Składniki (4 porcje):
- 500 g frytek (z dnia poprzedniego lub świeżych) 
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka kuminu
- pieprz (sporo, wedle preferencji)
- sól (do smaku) 
- ostra papryka, chilli (zależy od własnych preferencji - szczypta, łyżeczka...) 
- 1 czubata łyżeczka garam masali (można zrobić samemu: po sporej szczypcie mielonych nasion kolendry, pieprzu, kuminu, imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu; nic się nie stanie, gdy pominiemy którąś z przypraw) 
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie:
1) Przygotowujemy frytki według instrukcji na opakowaniu i odkładamy na bok. Możemy użyć pozostałości z dnia poprzedniego.

2) Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty.

3) W międzyczasie pomidory kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy i smażymy, aż uzyskamy konsystencję pasty (aż woda wyparuje).

4) Po kolei na patelnię wrzucamy wszystkie suche przyprawy. Dokładnie mieszamy, smażymy przez kilka sekund. 

5) Dodajemy frytki, dokładnie (ale delikatnie, żeby ich nie rozwalić) mieszamy.

6) Dodajemy ketchup, mieszamy i smażymy na małym ogniu. 

7) Zioła siekamy, dodajemy do frytek, mieszamy i podajemy. 


Komentarze