Bhutan - Boczniaki z papryczkami chilli w maśle (Shamu datshi)

Shamu datshi, czyli ser w typie paneera w maślanym, ostrym sosie z grzybami. Przepis udało nam się zweganizować i musimy przyznać, że od razu wędruje na listę naszych ulubionych. Mamy nadzieję, że mieszkańcy tego najszczęśliwszego kraju na świecie dalej byliby tak szczęśliwi po spróbowaniu naszej wersji shamu datshi!

Składniki (2-3 porcje):
- 100 g ryżu

Tofu-paneer
- 2 łyżki oleju
- kostka tofu (firm)
- 1/4 łyżeczki soli 
- sok z połówki cytryny

- 50 g roślinnego masła
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 150 g boczniaków
- 150 g zielonej papryki (lub białej)
- chilli (do smaku)
- 1 pomidor
- sól, pieprz
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:

1) Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy przez 15 minut na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny soli. Dodajemy sok z cytryny i smażymy kolejne 5-10 minut, aż tofu będzie dobrze przysmażone.

2) W jakimś sporym rondelku roztapiamy roślinne masło. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Dodajemy na rozgrzane masło. Smażymy przez 5 minut.

3) Ostre papryczki kroimy w kosteczkę. Zieloną lub białą paprykę kroimy w paski i wrzucamy do rondelka. Smażymy kolejne 5 minut.

4) Boczniaki kroimy w paseczki i dodajemy do rondelka. Pomidora kroimy w kosteczkę i również dodajemy do rondelka.

5) Do rondelka dolewamy wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem.

6) Na sam koniec wrzucamy podsmażone tofu, mieszamy i gotujemy przez kilka minut.

7) Podajemy z ryżem.



Komentarze