Shamu datshi, czyli ser w typie paneera w maślanym, ostrym sosie z grzybami. Przepis udało nam się zweganizować i musimy przyznać, że od razu wędruje na listę naszych ulubionych. Mamy nadzieję, że mieszkańcy tego najszczęśliwszego kraju na świecie dalej byliby tak szczęśliwi po spróbowaniu naszej wersji shamu datshi!
2) W jakimś sporym rondelku roztapiamy roślinne masło. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Dodajemy na rozgrzane masło. Smażymy przez 5 minut.
3) Ostre papryczki kroimy w kosteczkę. Zieloną lub białą paprykę kroimy w paski i wrzucamy do rondelka. Smażymy kolejne 5 minut.
4) Boczniaki kroimy w paseczki i dodajemy do rondelka. Pomidora kroimy w kosteczkę i również dodajemy do rondelka.
5) Do rondelka dolewamy wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem.
6) Na sam koniec wrzucamy podsmażone tofu, mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
7) Podajemy z ryżem.
Składniki (2-3 porcje):
- 100 g ryżu
Tofu-paneer
- 2 łyżki oleju
- kostka tofu (firm)
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z połówki cytryny
- 50 g roślinnego masła
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 150 g boczniaków
- 150 g zielonej papryki (lub białej)
- chilli (do smaku)
- 1 pomidor
- sól, pieprz
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
1) Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy przez 15 minut na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny soli. Dodajemy sok z cytryny i smażymy kolejne 5-10 minut, aż tofu będzie dobrze przysmażone.
1) Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy przez 15 minut na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny soli. Dodajemy sok z cytryny i smażymy kolejne 5-10 minut, aż tofu będzie dobrze przysmażone.
2) W jakimś sporym rondelku roztapiamy roślinne masło. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Dodajemy na rozgrzane masło. Smażymy przez 5 minut.
3) Ostre papryczki kroimy w kosteczkę. Zieloną lub białą paprykę kroimy w paski i wrzucamy do rondelka. Smażymy kolejne 5 minut.
4) Boczniaki kroimy w paseczki i dodajemy do rondelka. Pomidora kroimy w kosteczkę i również dodajemy do rondelka.
5) Do rondelka dolewamy wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem.
6) Na sam koniec wrzucamy podsmażone tofu, mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
7) Podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz