Korea Południowa - Ryż z kimchi (Kimchi bokkeumbap)

W obecnej sytuacji dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju kiszonki. Jeśli kupiliśmy lub zrobiliśmy za dużo kimchi, możemy zrobić kimchi bokkeumbap, czyli koreański smażony ryż z kimchi. U nas oczywiście w wersji wegańskiej, z tofu.

Składniki (2 porcje):
- 100 g ryżu
- 3 łyżki oleju
- 30 g tofu + papryka wędzona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kimchi, razem z sokiem (na przykład z tego przepisu)
- sól, pieprz
- chilli (do smaku)
- mały pęczek szczypiorku, łyżeczka sezamu i kilka smażonych plastrów tofu (do podania)
- plastry ogórka 

Przygotowanie:
1) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (powinien być miękki, ale nie może być rozgotowany), przekładamy na durszlak i zalewamy zimną wodą. Dokładnie odsączamy i odkładamy na bok.

2) Na patelni rozgrzewamy olej. Tofu kroimy w malutką kosteczkę, lekko posypujemy wedzoną papryką i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez kilka minut.

3) Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy ryż, lekko posiekane kimchi i sok z kimchi. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i smażymy 5-6 minut.

4) Ryż serwujemy z posiekanym szczypiorkiem, sezamem, smażonymi plastrami tofu i plastrami ogórka.


Komentarze