Chorwacja - Blitva s krumpirom

Kuchnia chorwacka również poza kolejnością. Przepyszne ziemniaki z blitwą (mangoldem/burakiem liściowym) i oliwą. W Chorwacji najczęściej podawane do owoców morza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy je zjedli jako akompaniament do czegoś zupełnie innego! 





Składniki (3-4 porcje):
- pół kilo ziemniaków
- 250g blitwy (ewentualnie szpinaku lub botwinki)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- przynajmniej 7-8 łyżek oliwy z oliwek (szczerze, my bynajmniej nie odmierzamy oliwy łyżkami)

Przygotowanie: 
1) Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy aż będą lekko niedogotowane. 

2) Do ziemniaków dodajemy umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki blitwę. Gotujemy kolejne 10 minut, aż będzie całkiem miękka. 

3) W międzyczasie czosnek pokrojony w drobną kosteczkę podsmażamy na oliwie (na małym ogniu). 

4) Ziemniaki i blitwę odcedzamy i dodajemy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, a ziemniaki dokładnie rozdrabniamy. 

Możemy jeść bez żadnych dodatków, albo z czymś, z czym normalnie jemy ziemniaki. Hvala!

Komentarze