Miłośników chińskiej kuchni odsyłam do świetnego bloga China Sichuan Food. Znajdziemy tam nie tylko wiele tradycyjnych wegetariańskich lub wegańskich przepisów, ale również wegańskie modyfikacje chińskich klasyków. Okazuje się, że kuchnia chińska ma wegetarianom naprawdę wiele do zaoferowania. Przepisem znalezionym na tym blogu inspirowaliśmy się przy tworzeniu tej błyskawicznej sałatki z cukinii.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- szczypta papryki chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu
- 0.5 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
- szczypta cukru
Przygotowanie:
1) Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub na tarce do warzyw julienne). Startą cukinię przekładamy na talerz, na którym będziemy ją podawać.
2) W małym rondelku podgrzewamy olej. W międzyczasie do miseczki ścieramy czosnek i dodajemy chilli, które następnie polewamy gorącym olejem z rondelka (aby wzmocnić smak).
3) Do miseczki dodajemy pozostałe produkty. Dokładnie mieszamy, aby rozpuścić cukier. Odstawiamy na 5 minut.
4) Cukinię polewamy marynatą. Sałatka dobrze smakuje bez niczego, ale na pewno będzie też idealnym dodatkiem do ryżu i smażonego tofu w ulubionej marynacie.
Komentarze
Prześlij komentarz