Biryani mogłoby również znaleźć się tutaj jako potrawa z Indii. Na Indie natomiast jest inny pomysł, więc biryani uznajemy za potrawę kuchni bengalskiej. Przepis ten jest zainspirowany przepisem Global Table Adventure. Na Global Table Adventure znajdziemy dania z każdego kraju na świecie zarówno mięsne, jak i bezmięsne. Warto spojrzeć!
Składniki (2-3 porcje):
-100 g ryżu (my użyliśmy jaśminowego ale prawdopodobnie lepiej użyć basmati)
- 50g bulionu
- 5 goździków, 5 liści laurowych
- 2 łyżki wody różanej
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 kalafior
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2-3 młode ziemniaki
- 1 cebula
- łyżeczka startego imbiru
- łyżka kurkumy, łyżeczka kuminu, sól, pieprz, odrobina ostrej papryki, pół łyżeczki nasion kozieradki, łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, pół łyżeczki kozieradki i pół łyżeczki nasion kolendry
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki (do posypania, sporo)
Przygotowanie:
1) Ryż moczymy w wodzie. Do garnka, w którym będziemy gotować ryż, wlewamy wodę, dodajemy goździki, liście laurowe i bulion. Po zagotowaniu wody, wyjmujemy przyprawy. Wrzucamy wcześniej namoczony ryż i gotujemy (powinien być 3/4 miękki). Odcedzamy. Do ryżu dodajemy rodzynki, wodę różaną i migdały.
2) Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Kalafior obieramy i dodajemy średniej wielkości kawałki na patelnię. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilkanaście minut na średnim ogniu (do miękkości), od czasu do czasu mieszając.
3) W mniejszym naczyniu rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę drobno kroimy i dorzucamy. Dodajemy imbir i mieszamy. Po kilkunastu sekundach dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy i po minucie zestawiamy z ognia. Przygotowaną w ten sposób pastę dorzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami.
4) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ryż przenosimy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy warzywa. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut.
5) Posypujemy sowicie natką pietruszki.
Składniki (2-3 porcje):
-100 g ryżu (my użyliśmy jaśminowego ale prawdopodobnie lepiej użyć basmati)
- 50g bulionu
- 5 goździków, 5 liści laurowych
- 2 łyżki wody różanej
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 kalafior
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2-3 młode ziemniaki
- 1 cebula
- łyżeczka startego imbiru
- łyżka kurkumy, łyżeczka kuminu, sól, pieprz, odrobina ostrej papryki, pół łyżeczki nasion kozieradki, łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, pół łyżeczki kozieradki i pół łyżeczki nasion kolendry
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki (do posypania, sporo)
Przygotowanie:
1) Ryż moczymy w wodzie. Do garnka, w którym będziemy gotować ryż, wlewamy wodę, dodajemy goździki, liście laurowe i bulion. Po zagotowaniu wody, wyjmujemy przyprawy. Wrzucamy wcześniej namoczony ryż i gotujemy (powinien być 3/4 miękki). Odcedzamy. Do ryżu dodajemy rodzynki, wodę różaną i migdały.
2) Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Kalafior obieramy i dodajemy średniej wielkości kawałki na patelnię. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilkanaście minut na średnim ogniu (do miękkości), od czasu do czasu mieszając.
3) W mniejszym naczyniu rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę drobno kroimy i dorzucamy. Dodajemy imbir i mieszamy. Po kilkunastu sekundach dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy i po minucie zestawiamy z ognia. Przygotowaną w ten sposób pastę dorzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami.
4) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ryż przenosimy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy warzywa. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut.
5) Posypujemy sowicie natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz