Kolejna propozycja kuchni koreańskiej po placuszkach z kimchi (Kimchijeon) i ryżu z kimchi (Kimchi bokkeumbap). Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku.
- około 100 g szklanego makaronu (glass noodles), najlepiej ze skrobi z batatów, ale z soi też może być (taki jest łatwiej dostępny)
Grzyby
- 150 g świeżych grzybów shiitake
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oleju (sezamowego lub rzepakowego)
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Szpinak
- 2 spore garści szpinaku
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju (sezamowego lub rzepakowego)
Pozostałe warzywa
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- opcjonalnie kawałek papryki
Dodatki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- szczypta cukru
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- olej (do smażenia)
- woda
Przygotowanie:
1) W misce przygotowujemy marynatę do grzybów - mieszamy sos sojowy, cukier, olej i pieprz. Grzyby myjemy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
2) Szpinak myjemy i blanszujemy - na chwilę moczymy w gorącej, a następnie w zimnej wodzie. Zblanszowany szpinak dokładnie odsączamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy sól, starty na drobnych oczkach czosnek i olej. Dokładnie mieszamy.
3) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie makaron przekładamy na durszlak, przelewamy zimną wodą i odkładamy na kilka minut na bok, żeby woda odciekła. Następnie makaron przecinamy kilka razy nożyczkami.
4) Metodę smażenia troszkę uprościliśmy - oryginalnie każdy składnik smaży się pojedynczo, przekłada do miski i później wszystko razem się miesza. My postanowiliśmy wszystkie składniki wrzucać po kolei na patelnię i smażyć je wszystkie razem.
5) Cebulę kroimy w cienkie piórka, a marchewkę i paprykę w słupki.
6) Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzaną wrzucamy cebulę i smażymy 1-2 minuty, czasem mieszając. Następnie wrzucamy marchewkę, po kilkudziesięciu sekundach dodajemy paprykę, a później grzyby wraz z marynatą. Smażymy przez 5-6 minut i dodajemy makaron. Smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
6) Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki (patrz: dodatki) i szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz