Austria - Sałatka z czerwoną fasolą (Käferbohnensalat)

Wcześniej już przygotowaliśmy sałatkę z czerwonej fasoli z ziołami, kukurydzą i suszonymi pomidorami, jaką poznaliśmy w Azerbejdżanie. Dzisiaj proponujemy odrobinę inną wersję, z austriackiej Styrii.

Składniki (na średnią miskę)
- 3/4 szklanki suchej czerwonej fasoli lub 1 puszka 
Tradycyjnie powinna być to fasola wielokwiatowa, w Niemczech zwana Feuerbohne, w Austrii Käferbohne, ale łatwiej dostępna jest zwykła czerwona fasola, zwana także nerkowatą. Nie będzie jednak żadną zbrodnią użycie białej fasoli. My użyliśmy fasoli borlotti.

- 7-8 łyżek oleju z pestek dyni 
Tradycyjnie Styria słynie z tego właśnie oleju.

- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 papryka
- 1 cebula

Przygotowanie:
1) Jesli używamy suchej fasoli, moczymy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeśli używamy fasoli z puszki, myjemy i odcedzamy. Fasolę przekładamy do miski. Dodajemy olej, ocet, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok na kilka minut.

2) Cebulę i paprykę kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.





Komentarze