Grízes tészta, czyli węgierski makaron z kaszą manną i powidłami/dżemem morelowym to kolejna propozycja na idealne śniadanie lub obiad na słodko. Środkowa Europa to prawdziwa skarbnica takich przepisów - w podobnej tematyce polecamy na przykład morawskie naleśniki ziemniaczane z makiem i powidłami, węgierskie palacsinty z makiem i wiśniami czy austriacki siekany omlet z kaszy manny. A wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku.
Składniki (2 porcje):
- 160 g makaronu (najlepszy będzie w typie tagliatelle, w miarę możliwości świeży, ale suszony też da radę)
- 50 g kaszy manny (grysiku)
- 2 łyżki wegańskiego masła lub oleju (opcjonalnie)
- sól
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- cukier puder
- 2 łyżki dobrych przetworów morelowych (niech to będzie dżem z bardzo małą ilością cukru i dużą zawartością owoców lub jeszcze lepiej powidła morelowe)
Przygotowanie:
1) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Nie może być rozgotowany - raczej celujmy w al dente.
2) W międzyczasie na sporej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wsypujemy kaszę mannę i podsmażamy przez kilkadziesiąt sekund, często mieszając. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dalej podgrzewamy i mieszamy, aż woda całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka.
3) Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dokładnie mieszamy z kaszą manną. Można na tym etapie dodać łyżeczkę czy dwie cukru pudru lub cukru waniliowego i dokładnie wymieszać.
4) Gotowy makaron posypujemy cukrem pudrem i podajemy z powidłami lub dobrym dżemem morelowym.
Komentarze
Prześlij komentarz