Austria - Grießschmarrn, czyli siekany omlet z kaszy manny

Kiedyś na blogu pojawił się przepis na Kaiserschmarn, czyli austriacki omlet cesarski. Kaiserschmarn niestety wegański nie jest (póki co!), ale nic straconego...! Okazuje się, że w Austrii robi się również bardzo podobne danie z kaszy manny (zwane Grießschmarrn lub Griessschmaren) i z łatwością da się je zweganizować! 

Składniki (2 porcje):
- 140 g kaszy manny
- 300 g mleka roślinnego (u nas sojowe) 
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju (do smażenia) 
- powidła śliwkowe lub jabłkowe (do podania) 
- cukier puder (do podania)

Przygotowanie:
1) Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy je na średnim ogniu. Gdy będzie ciepłe wsypujemy kaszę mannę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dusimy przez jakieś 10 minut na wolnym ogniu, aż kasza manna będzie miękka, bardzo często mieszając. 

2) Na rozgrzany na patelni olej przekładamy gotową kaszę mannę i lekko rozprowadzamy ją po patelni (powinna być gęsta, mleko powinno prawie całkowicie wyparować). Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie łyżką lub widelcem niedbale kroimy masę z kaszy na kawałki. Smażymy jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu obracając "kluseczki" na drugą stronę, żeby dokładnie przysmażyły się z obu stron.

3) Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z powidłami śliwkowymi lub jabłkowymi, lub ulubionymi przetworami owocowymi.

Komentarze