Chorwacja - Sataraš, czyli papryka w pomidorach

Sataraš to bałkańska odpowiedź na madziarskie leczo, ale zazwyczaj bez dodatku suszonej papryki i dość często podawany z jajkiem. My sataraš postanowiliśmy przygotować na lekką kolację po intensywnym dniu nad słoweńskim jeziorem Bled, ale większość przepisów na sataraš pochodzi z blogów chorwackich - stąd klasyfikacja przepisu jako chorwacki.

Składniki (2 porcje):

- 2 łyżki oleju

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 3 papryki (najlepsza jest biała, igołomska)

- 5 pomidorów 

- sól, pieprz, cukier (do smaku)


Przygotowanie:

1) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty i dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.

2) Z papryki pozbywamy się nasion i kroimy ją w paseczki. Dorzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli i czosnku. Smażymy przez kilka minut, czasem mieszając. 

3) W międzyczasie pomidory lekko nacinamy (robimy nożem krzyżyk na dole żeby łatwiej dało się je obrać) i zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy na kilka minut, przepłukujemy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Tak pokrojone pomidory dodajemy do papryki. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem (do smaku). Smażymy przez kolejne 10-15 minut na średnim ogniu, aż pomidory i papryka całkiem zmiękną i sos się zagęści. Podajemy z pieczywem (lub ryżem), którego można użyć do wybrania sosu.





Komentarze