Włochy - Krem z soczewicy (Vellutata di lenticchie)

 Pamiętacie turecką czorbę z czerwonej soczewicy z dodatkiem oleju z miętą i ostrą papryką? Okazuje się, że we Włoszech je się bardzo podobną zupę, chociaż na pewno nie jest tam aż tak popularna jak jej siostrzana wersja w Turcji! Różni się dosłownie kilkoma składnikami, a jej bazę stanowi (jak przystało na włoską zupę) soffritto, czyli drobno pokrojona i podsmażona na oliwie cebula, marchewka i seler naciowy.

Składniki (3 porcje):

- 3-4 łyżki oliwy

- 1 mała cebula

- 2 łodygi selera naciowego

- 1 średnia marchewka

- 2 liście laurowe

- 1 ząbek czosnku

- 8-10 pomidorków koktajlowych 

- 175 g czerwonej soczewicy

- odrobina natki pietruszki

- sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

1) Do garnka wlewamy oliwę i wstawiamy na mały ogień. W międzyczasie cebulę, marchewkę i łodygi selera kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy liście laurowe i czosnek (cały ząbek). Smażymy wszystko razem przez 4-5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyciągamy liście laurowe.

2) Do garnka dodajemy pomidorki (nie musimy wcześniej ściągać z nich skórki) i przepłukaną wcześniej pod zimną wodą soczewicę. Wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut (warto co jakiś czas zamieszać w garnku). 

3) Na sam koniec dodajemy 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku). 

4) Zawartość garnka blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać troszkę wody i ponownie ją zagotować. 

5) Zupę podajemy ze sporym chlustem oliwy i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. 

Komentarze

  1. Smakowicie brzmi. Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie brzmi. Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz