Bułgaria - Pieczona dynia z orzechami (Pechena tikva s med i orehi)

Tym deserem oficjalnie witamy jesień. Sezon dyniowy w pełni, więc nie ma na co czekać!

Znowu przenosimy się do Bułgarii, bo pomimo tego, że kuchnia bułgarska często uznawana jest za nudną i nieciekawą, jest zupełnie inaczej!

Składniki (na 3-4 porcje)
- 300 g pokrojonej w sporej wielkości kostkę dyni (mniej więcej 5x5 cm)
- 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy (w wersji wegetariańskiej miodu) 
- 50 g orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki wody


Przygotowanie:

1) Dynię kroimy w kawałki 5x5 cm lub większe. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2) Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.

3) Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki wody. Dynię posypujemy cynamonem i polewamy słodzikiem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

4) W międzyczasie orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Gotową dynię podajemy posypaną posiekanymi orzechami włoskimi.

PS. Deserek ten zadziała równie dobrze jeśli zostanie nam kawałek upieczonej dyni w lodówce. Wystarczy na drugi dzień przełożyć kostki na patelnię i podsmażyć ze słodzikiem i cynamonem. 




Komentarze

  1. Prosto, zdrowo i smacznie! Dziękuję za dołączenie się do mojej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz