Tym deserem oficjalnie witamy jesień. Sezon dyniowy w pełni, więc nie ma na co czekać!
Znowu przenosimy się do Bułgarii, bo pomimo tego, że kuchnia bułgarska często uznawana jest za nudną i nieciekawą, jest zupełnie inaczej!
Przygotowanie:
1) Dynię kroimy w kawałki 5x5 cm lub większe. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2) Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
3) Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki wody. Dynię posypujemy cynamonem i polewamy słodzikiem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
4) W międzyczasie orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Gotową dynię podajemy posypaną posiekanymi orzechami włoskimi.
Znowu przenosimy się do Bułgarii, bo pomimo tego, że kuchnia bułgarska często uznawana jest za nudną i nieciekawą, jest zupełnie inaczej!
Składniki (na 3-4 porcje)
- 300 g pokrojonej w sporej wielkości kostkę dyni (mniej więcej 5x5 cm)
- 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy (w wersji wegetariańskiej miodu)
- 50 g orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
1) Dynię kroimy w kawałki 5x5 cm lub większe. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2) Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
3) Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki wody. Dynię posypujemy cynamonem i polewamy słodzikiem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
4) W międzyczasie orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Gotową dynię podajemy posypaną posiekanymi orzechami włoskimi.
Prosto, zdrowo i smacznie! Dziękuję za dołączenie się do mojej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuń