Morogo to nazwa potrawy, która składa się z liści pewnej fasoli, która rośnie między innymi właśnie w Botswanie. Niestety takich liści nie można u nas zdobyć i zdecydowaliśmy się użyć szpinaku i buraka liściowego. Nie powinna to jednak być jakaś sztywna reguła i inne połączenia na pewno będą równie dobrze pasować. Możemy użyć tego, co akurat mamy pod ręką, włączając liście rzodkiewki, szczaw, itp.
Przygotowanie:
1) Jest to danie błyskawiczne! Na rozgrzany olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez około 1-2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę dwa pomidory. Smażymy przez kolejne 2 minuty.
2) Kolejność wrzucania liści zależy od tego jakich używamy: burak liściowy, a szczególnie jego łodyga musi się chwilę dłużej dusić niż na przykład szpinak, któremu wystarczy dosłownie kilkadziesiąt sekund. My najpierw wrzuciliśmy łodygi buraka liściowego (pokrojone w drobne słupki) i następnie rozdrobnione liście. Po kilkudziesięciu sekundach wrzuciliśmy szpinak.
3) Następnie dodajemy pieprz, sól i odrobinę papryki chilli oraz łyżkę masła orzechowego. Mieszamy i dusimy przez kilkanaście sekund.
4) Morogo możemy podać na przykład z kaszą kukurydzianą.
Składniki (na 2 porcje):
- około 250 g różnych liści (my użyliśmy 200 g szpinaku i 50g buraka liściowego)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- łyżka masła orzechowego
- sól, pieprz, papryka chilli
- odrobina oleju
Przygotowanie:
1) Jest to danie błyskawiczne! Na rozgrzany olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez około 1-2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę dwa pomidory. Smażymy przez kolejne 2 minuty.
2) Kolejność wrzucania liści zależy od tego jakich używamy: burak liściowy, a szczególnie jego łodyga musi się chwilę dłużej dusić niż na przykład szpinak, któremu wystarczy dosłownie kilkadziesiąt sekund. My najpierw wrzuciliśmy łodygi buraka liściowego (pokrojone w drobne słupki) i następnie rozdrobnione liście. Po kilkudziesięciu sekundach wrzuciliśmy szpinak.
3) Następnie dodajemy pieprz, sól i odrobinę papryki chilli oraz łyżkę masła orzechowego. Mieszamy i dusimy przez kilkanaście sekund.
4) Morogo możemy podać na przykład z kaszą kukurydzianą.
Komentarze
Prześlij komentarz