Roberta Makłowicza chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Warto jednak wspomnieć, że Robert Makłowicz i jego programy kulinarno-podróżnicze to jedna z kilku naszych głównych inspiracji. Ostatnimi czasy pan Robert zagościł na Ukrainie, w krainie o nazwie Pokucie, gdzie przygotował zupę grzybową z kaszą gryczaną, kolejny raz pokazując nam wspaniałość ukraińskiej kuchni!
Hrybna juszka to już druga propozycja inspirowana przepisami z podroży Roberta Makłowicza. Ostatnio proponowaliśmy zweganizowany brodet z boczniakiem. Tym razem przyszedł czas na wegańską wersję pokuckiej hrybnej juszki.
Hrybna juszka to już druga propozycja inspirowana przepisami z podroży Roberta Makłowicza. Ostatnio proponowaliśmy zweganizowany brodet z boczniakiem. Tym razem przyszedł czas na wegańską wersję pokuckiej hrybnej juszki.
Składniki (4 porcje):
-100 g suszonych grzybów
- 3-4 szklanki wody
- 3-4 liście laurowe
- kilka gałązek koperku + garść do posypania
- 4 łyżki kaszy gryczanej
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 1 marchewka
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1) Suszone grzyby moczymy we wrzącej wodzie, wodę wylewamy, grzybki myjemy.
2) W garnku grzejemy wodę, wrzucamy grzyby, liście laurowe, pokrojonego w kostkę ziemniaka i kilka gałązek koperku. Gotujemy przez około 10-15 minut. Po tym czasie wrzucamy kaszę gryczaną, przyprawiamy solą i pieprzem.
3) Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę i marchewkę kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Po 5-6 minutach smażenia dorzucamy do zupy. Mieszamy, gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
4) Podajemy sowicie posypane koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz