Pasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa gruzińskiej kuchni. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych lub właśnie w tej sałatce, którą znaleźć można w (naprawdę) każdej restauracji w Gruzji.
Składniki (1-2 porcje):
- 2 pomidory
- 3-4 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- garść kolendry
- kilka listków natki pietruszki (opcjonalnie)
- 0.5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka oliwy lub ulubionego oleju
- sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
1) Pomidory i ogórki myjemy, ogórki obieramy, pomidory i ogórki kroimy w kostkę.
2) Pozostałe składniki blendujemy na pastę (możemy wtedy dodać łyżkę wody), bardzo drobno siekamy rozdrabniaczem lub siekamy ręcznie. My preferujemy opcję numer dwa, czyli rozdrabniacz.
3) Pastę czy rozdrobnione orzechy i zioła mieszamy z ogórkami i pomidorami.
Komentarze
Prześlij komentarz