Austria - Kopytka z makiem i powidłami śliwkowymi prosto z Waldviertel (Mohnnudeln)

I tym razem wspomnę, że co wytrwalsi fani będą pamiętać, że rok temu gościliśmy w austriackim Waldviertel. Ci jeszcze wytrwalsi będą pamiętać, ze Mohnnudeln to tradycyjna potrawa tego regionu Austrii, w którym zdecydowanym królem kuchni jest mak!
Mohnnudeln na zamku Waldreichs
Składniki (2-3 porcje):

- słoiczek powideł śliwkowych 
- 250 g ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 jajko
- sól
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 75 g maku
- 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

1) Masło wyjmujemy z lodówki. 

2) Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i znów odcedzamy, i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok i czekamy aż całkowicie wystygną (można ugotować dzień wcześniej).

3) Gdy ziemniaki będą chłodniejsze, dodajemy mąkę, sól, jajko i połowę masła. Wszystko dokładnie mieszamy.

4) Gdy ciasto będzie gotowe, nabieramy odrobinę (mniej więcej łyżkę ciasta) i rolujemy. Ciasto powinno uzyskać kształt mniej więcej taki jak na zdjęciu. 

5) Zagotowujemy lekko osoloną wodę z łyżeczką oleju. Wkładamy do gorącej wody i gotujemy na małym ogniu do czasu aż 'nudle' wypłyną na wierzch.

6) Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder i mak. Wrzucamy 'nudle' i chwilkę smażyć.

7) W małym garnuszku podgrzewamy powidła śliwkowe przez kilka minut (aż będą ciepłe). 

Komentarze