Austria - Buraczane knedle z Tyrolu (Rohnenknödel)

Przepis austriacki i włoski, bo czymże są granice krajów dla kuchni? Niczym! Tyrol to region podzielony dziś pomiędzy Austrię i Włochy - jego północna część leży po stronie austriackiej. Natomiast Południowy Tyrol to najbardziej na północ wysunięta część Włoch, w której blisko 3 na 4 mieszkańców na co dzień posługuje się językiem niemieckim.

Składniki (2 porcje, 6-7 knedli):
- 120 g bułki tartej (my zrobiliśmy własną)
- pół małej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 175 g ugotowanych buraków 
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mąki 
- 1 łyżka płatków drożdżowych 
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Do podania:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- wegański parmezan (my robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze
- pokruszone orzechy włoskie

Przygotowanie:
1) Przygotowujemy bułkę tartą, gotujemy, studzimy i obieramy buraki. 

2) Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę.

3) Do miski przesypujemy bułkę tartą i dodajemy zeszkloną cebulkę. Buraki miksujemy blenderem i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

4) Formujemy knedle - 2 łyżki ciasta na jednego knedla i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. 

5) Knedle podajemy polane podgrzanym olejem i posypane wegańskimi parmezanem, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi. 

Komentarze