Austria - Germknödel (Pampuchy z powidłami i sosem waniliowym)

Na chwilę wracamy do Austrii i Waldviertel - krainy maku. Mak i powidła są wszechobecne w austriackiej kuchni, a w tym przepisie połączymy je z pampuchami, rumem i wanilią!

Składniki (na 3-4 porcje):
- 6-8 klusek na parze (pampuchów): warto zrobić samemu, ale my poszliśmy na łatwiznę
- pół słoiczka powideł śliwkowych
- pół łyżeczki rumu
- 2-3 łyżki maku
-cukier puder

Sos:
- 3 żółtka
1.5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szklanki mleka
- szklanka śmietanki 30%
- pasta waniliowa/cukier z prawdziwą wanilią (np. taka)


Przygotowanie:
1) W garnuszku mieszamy żółtka z cukrem, skrobią kukurydzianą i pastą waniliową
Dodajemy mleko i śmietanę. Podgrzewamy przez kilka minut, często mieszając.

2) Przygotowujemy pampuchy. W miseczce mieszamy powidła z rumem. Gdy pampuchy będą gotowe, wydrążamy w nich mały otwór (od spodu) i ładujemy powidła.

3) Na talerz nakładamy pampuchy, polewamy sosem waniliowym, posypujemy cukrem pudrem i makiem.

Komentarze