Wariacja na temat benińskich naleśników Massa inspirowanych przepisem 196flavors, ale ze znacznie zwiększoną ilością bananów.
Przygotowanie:
1) Do garnka wrzucamy ryż i zalewamy szklanką wody. Gotujemy do miękkości. Odstawiamy na bok, aby się odrobinę schłodził.
2) Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ze szklanką wody na jednolitą masę.
3) Ryż blendujemy, dodajemy do mąki jaglanej. Obieramy banany, 2 z nich kroimy na mniejsze części i dorzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy blenderem na jednolitą masę. Trzeciego banana rozgniatamy widelcem, dorzucamy do miski. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję znacznie gęstszą niż naleśniki.
4) Możemy od razu smażyć na oleju.
Składniki (3-4 porcje):
- 250 g mąki jaglanej
- 50 g ryżu
- 3 banany
- 2 szklanki wody
- olej (do smażenia)
- do podania na przykład: maliny, syrop klonowy, itp.
Przygotowanie:
1) Do garnka wrzucamy ryż i zalewamy szklanką wody. Gotujemy do miękkości. Odstawiamy na bok, aby się odrobinę schłodził.
2) Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ze szklanką wody na jednolitą masę.
3) Ryż blendujemy, dodajemy do mąki jaglanej. Obieramy banany, 2 z nich kroimy na mniejsze części i dorzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy blenderem na jednolitą masę. Trzeciego banana rozgniatamy widelcem, dorzucamy do miski. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję znacznie gęstszą niż naleśniki.
4) Możemy od razu smażyć na oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz