Możliwe, że to danie traci swój sens, gdy zabieramy z niego galinha, czyli kurczaka, ale jednak nie wydaje nam się, żeby tak było. Okra i dynia kąpiące się w cytrynowo-pomidorowym sosie są wspaniałym pomysłem na przepyszny i prosty obiad inspirowany smakami Angoli. Nam kurczaka na talerzu nie brakowało...
Muamba
1) Oryginalnie kurczaka marynuje się w soku z cytryny i przyprawach. Ten krok pomijamy i przechodzimy do następnego.
2) W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek kroimy w średniej wielkości kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Wlewamy szklankę wody.
3) Jeśli mamy świeżą okrę, obcinamy końcówki i wrzucamy w takiej formie do garnka. Jeśli mamy świeżą dynie, kroimy w średniej wielkości sześciany i wrzucamy. Dodajemy szklankę bulionu, pomidory z puszki (wraz z sokiem) oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do reszty. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut (aż okra będzie miękka).
4) Pod koniec gotowania gulaszu, przygotowujemy kaszę kukurydzianą na bulionie.
5) Wykładamy warzywa z gulaszu, uprzednio je odsączając. Możemy polać 2-3 łyżkami sosu.
Muamba
Składniki (2-3) porcje:
- 200 g dyni (użyliśmy mrożonej)
- 200 g okry
- puszka pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- ostra papryka (wedle upodobań)
- 2 szklanki bulionu
- szklanka wody
- sól, pieprz
- 150 g kaszy kukurydzianej (do podania)
Przygotowanie:
1) Oryginalnie kurczaka marynuje się w soku z cytryny i przyprawach. Ten krok pomijamy i przechodzimy do następnego.
2) W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek kroimy w średniej wielkości kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Wlewamy szklankę wody.
3) Jeśli mamy świeżą okrę, obcinamy końcówki i wrzucamy w takiej formie do garnka. Jeśli mamy świeżą dynie, kroimy w średniej wielkości sześciany i wrzucamy. Dodajemy szklankę bulionu, pomidory z puszki (wraz z sokiem) oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do reszty. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut (aż okra będzie miękka).
4) Pod koniec gotowania gulaszu, przygotowujemy kaszę kukurydzianą na bulionie.
5) Wykładamy warzywa z gulaszu, uprzednio je odsączając. Możemy polać 2-3 łyżkami sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz