Portugalia - Bolo de alfarroba, czyli babeczka z karobem

Karob (w Polsce częściej znany jako chlebek świętojański) to produkt bardzo znany i ceniony w basenie Morza Śródziemnego - na Cyprze robi się z niego czekoladę i kawę, w Turcji bardzo popularna jest melasa z karobu, a w Portugalii (szczególnie w rejonie Algarve) dodaje się go do wypieków. Jest to kolejny superfood i tym samym qźródło wielu cennych składników odżywczych. Karob możemy używać również do zrobienia "kakao" (chociaż do nas wersja oryginalna bardziej przemawia smakowo) czy ciast zamiast jajek (jak na przykład w przepisie na Linzertorte). Tym razem prezentujemy przepis na oryginalnie wegańskie portugalskie ciasto z karobem, czyli bolo de alfarroba. 

Składniki (8 babeczek):
- 100 g cukru
- 65 g mąki 
- 40 g mąki z karobu
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 250 g mleka (u nas sojowe) 

Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 

2) Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie dość rzadkie. 

3) Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy przez 40 minut w foremkach na mini babkę i 5 minut dłużej w foremkach do muffinek. Nie przejmujmy się tym, że ciasto będzie trochę mokre i klejące w środku - właśnie takiego oczekujemy (to efekt użycia karobu). Do ciasta szczególnie polecamy małe espresso (a właściwie powinniśmy napisać expresso)! 

Komentarze