Gruzja - Cukinia z pastą orzechową

Po nocach śnią nam się gruzińskie warzywa, zioła i pasta orzechowa. Cały Kaukaz to prawdziwy raj dla wegetarian i wegan. Ostatnio, po obejrzeniu genialnego gruzińskiego filmu Moja Szczęśliwa Rodzina przypomnieliśmy sobie o tym, że kuchnia gruzińska jest równie dobra (a może i nawet lepsza niż gruzińskie kino). Najpierw przygotowaliśmy naszą ulubioną gruzińską sałatkę z pomidorów i ogórków z pastą z orzechów włoskich, a tym razem gruzińską pastę z orzechów włoskich i kolendry połączyliśmy z pieczoną cukinią... 

Składniki (4 porcje):
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 1 łyżka oliwy 
- sól 

Pasta orzechowa:
- 75 g orzechów wloskich
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli 
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina ostrej papryki lub kilka plasterków papryki chilli (do smaku) 
- 1 płaska łyżeczka suszonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka kozieradki 
- 1 łyżeczka oleju (my użyliśmy rydzowego) 
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek kolendry
- 1 łyżeczka octu winnego 
- 50 ml wody
- sól, pieprz (do smaku) 

Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cukinię kroimy w talarki o grubości przynajmniej 1 cm. Plastry przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut (mniej więcej w połowie pieczenia plastry cukini obracamy na drugą stronę). 

2) W międzyczasie pozostałe składniki blendujemy na pastę, drobno siekamy rozdrabniaczem lub ręcznie. My preferujemy opcję numer dwa, czyli rozdrabniacz. 

3) Plastry cukinii przekładamy na talerz, na środek nakładamy łyżeczkę lub dwie pasty orzechowej. Gotowe plastry cukinii możemy dodatkowo posypać ziołami. 


Komentarze

Prześlij komentarz