Szkocja - Owsianka z whisky

Podobno prawdziwi Szkoci jedzą owsiankę na wodzie z dodatkiem odrobiny soli, cukru lub whisky, uważając, że owsianka sama w sobie jest wystarczająco kremowa i do ugotowania jej nie potrzeba mleka. My jednak zdecydowanie bardziej wolimy owsiankę na mleku i to najlepiej z wieloma dodatkami, jak na przykład banany, masło orzechowe, czekolada, przetwory owocowe i orzechy. Tym razem pokusiliśmy się o owsiankę w nieco bardziej minimalistycznej formie - z dodatkiem whisky i syropu klonowego. O istnieniu owsianki z whisky dowiedzieliśmy się oglądając program Roberta Makłowicza z Edynburga. Niestety będąc w stolicy Szkocji nie udało nam się znaleźć miejsca, serwującego owsiankę z whisky, więc postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce! 

Składniki (2 porcje):
- 80 g płatków owsianych (raczej błyskawiczne, nie górskie) 
- 500 g mleka sojowego 
- 2 łyżki whisky
- syrop klonowy, syrop z agawy, brązowy cukier lub inny słodzik, do smaku

Przygotowanie:
1) Płatki owsiane przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem sojowym. Gotujemy około 10 minut, aż płatki będą bardzo miękkie i owsianka zgęstnieje. 

2) Gotową owsiankę przekładamy do miseczek, dodajemy whisky i dokładnie mieszamy. Serwujemy z chlustem ulubionego słodzika - My wybraliśmy syrop klonowy. 


Komentarze

  1. Narzeczony będzie zachwycony :-) w sam raz na śniadanko przed pracą ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - trzeba tylko uważać, żeby nie wziąć zbyt dużej łyżki do odmierzania whisky 😉

      Usuń
    2. Pomyślałam o wazowej (przynajmniej, póki pracujemy zdalnie).

      Usuń

Prześlij komentarz