Belgia - Krem z cykorii


Oprócz przepysznych słodyczy to właśnie cykoria jest głównym kulinarnym skojarzeniem z Belgią. Można ja zrobić na miliony sposobów, ale jednym z ciekawszych jest zupa krem!

Składniki (3-4 porcje):
- 3 cykorie
- 2 małe ziemniaki
- 2 szklanki bulionu
- 2 szklanki wody
- 200 ml śmietanki 12%
- szczypta gałki muszkatołowej, pieprz
- pęczek koperku
- grzanki (do podania)

Przygotowanie:

1) Obieramy cykorię i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wlewamy wodę i bulion. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy.

2) Zestawiamy z palnika, wlewamy śmietanę, miksujemy blenderem. Posypujemy koperkiem i podajemy z grzankami.

Komentarze