Poza kolejnością wkracza Grecja. Okropnie prosta w zrobieniu i smaczna Fasolakia, jaką jedliśmy na Korfu!
Przygotowanie:
1) Rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek kroimy w ulubiony sposób. Wrzucamy na oliwę i smażymy na małym ogniu.
2) W międzyczasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kawałki. Wrzucamy do smażenia.
3) Obieramy fasolkę i kroimy na pół. Dorzucamy do reszty warzyw. Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu. Dolewamy 2-3 łyżki wody i dusimy przez około 10 minut, do wyparowania wody.
4) Dodajemy sól, pieprz i natkę pietruszki oraz pokrojone pomidory. Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut, do miękkości.
Składniki (2-3 porcje):
- 250-350 g fasolki, na przykład szparagowej
- 250-350 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- opakowanie pomidorów z puszki lub 3-4 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
- natka pietruszki, sol, pieprz (do smaku)
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
1) Rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek kroimy w ulubiony sposób. Wrzucamy na oliwę i smażymy na małym ogniu.
2) W międzyczasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kawałki. Wrzucamy do smażenia.
3) Obieramy fasolkę i kroimy na pół. Dorzucamy do reszty warzyw. Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu. Dolewamy 2-3 łyżki wody i dusimy przez około 10 minut, do wyparowania wody.
4) Dodajemy sól, pieprz i natkę pietruszki oraz pokrojone pomidory. Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut, do miękkości.
Komentarze
Prześlij komentarz