Hiszpania - Bagietka z panierowanymi karczochami (Bocadillo de alcachofas)

Mieszkańcy Madrytu mają bocadillo de calamares, czyli bagietkę z panierowanymi i smażonymi w głębokim tłuszczu krążkami z kalmarów. My stworzyliśmy wersję wegańską - z karczochami, czyli bocadillo de alcachofas. Do tego oczywiście małe piwko (caña) i czujemy się jakbyśmy byli na Plaza Mayor w hiszpańskiej stolicy.

Składniki (2 porcje):
- 2 małe bagietki lub jedna duża
- słoik marynowanych karczochów
- sól
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- pół szklanki bułki tartej 
- olej rzepakowy 


Przygotowanie:
1) Karczochy odsączamy z tłuszczu. Do jednej miseczki przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy sól i wodę, cały czas mieszając. Potrzebujemy około 7-8 łyżek wody, aż powstanie płyn podobny w konsystencji do jajka. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą.

2) Karczochy panierujemy 'jak schabowego', czyli najpierw w 'jajku z ciecierzycy', potem w bułce tartej.

3) Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, smażymy na nim panierowane karczochy, aż będą chrupiące, czyli po 1-2 minuty z każdej ze stron.

4) Usmażone karczochy ładujemy w bagietkę. Zapijamy zimnym piwkiem 🍻

Komentarze