Afganistan - Dynia w jogurcie (Bourani kaddo)

Dzisiaj powracamy do Afganistanu (wierni fani zapewne pamiętają nasz pierwszy przepis, ale na wszelki wypadek link). Dzisiaj do zaoferowania mamy dynię.


Bourani Kaddo (Dynia w jogurcie) 

Co nam do tego potrzebne (2-3 porcje):

Dynia:
- 250 g dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- łyżka oleju 

Sos pomidorowy:
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- po łyżeczce kurkumy, kolendry (ziaren) i kuminu
- 3-4 łyżki wody
- puszka pomidorów
- sól, pieprz

Sos jogurtowy:
- 4 łyżki jogurtu sojowego
- 1 ząbek czosnku
ł łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól


Przygotowanie:

1) Dynię kroimy w kosteczkę. Najlepiej będzie pokroić całą dynię na 8 części i następnie obrać skórkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany dodajemy dynię i smażymy przez około 10 minut, czasem mieszając. Po tym czasie wlewamy pół kubka wody, lekko solimy i dusimy, aż woda wyparuje.
2) W międzyczasie mieszamy składniki na sos jogurtowy. Gotowy wstawiamy do lodówki.

3) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy starty imbir i czosnek. Mieszamy i po kilkunastu sekundach dodajemy przyprawy. Po kolejnych kilku sekundach dodajemy wodę i pomidory z puszki. Dokładnie mieszamy i dodajemy dynię. Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut.
4) Gotowy sos podajemy z jogurtem.





Komentarze