Są takie smaki, których po prostu nie da się zapomnieć - smaki domowej, maminej kuchni. Jedną z kultowych i moich ulubionych pozycji w domowym jadłospisie jest (i zawsze była) zupa z kaszą jaglaną i pieczarkami. Oryginalnie gotowana na mięsie, w ostatnim czasie została przez nas zwegetarianizowana i zweganizowana. Jest to chyba jedna z najłatwiejszych istniejących zup (no i najsmaczniejszych oczywiście !).
Składniki (4 porcje):
- bulion (np. z tego przepisu) lub warzywna kostka rosołowa
- 0.5 litra mleka roślinnego (np. owsianego)
- 500 g pieczarek
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- pół cebuli
- ćwierć pęczka natki pietruszki
- 6 łyżek kaszy jaglanej
Przygotowanie:
1) Do garnka wlewamy bulion lub wodę (około 0.5 litra) i dodajemy kostkę rosołową oraz natkę pietruszki (w całości).
2) Na patelni rozgrzewamy olej. Drobno siekamy cebulę i smażymy na oleju. W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy w średniej grubości plastry. Dodajemy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną i puszczą sok.
3) W międzyczasie myjemy kaszę jaglaną i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kilkanaście minut. Do garnka wrzucamy pieczarki i mieszamy.
4) Gotujemy przez 2-3 minuty, wlewamy mleko roślinne i przyprawiamy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz