Jak się kupi taki wielki głąb młodej kapusty, to ciężko później znaleźć dla niego zastosowanie... Z odsieczą przychodzi rumuńska duszona kapusta.
Składniki (4 porcje):
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- średnia główka kapusty
- 2 marchewki
- pół czerwonej papryki
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść koperku, odrobina natki pietruszki
- wegańska kwaśnej śmietana lub gęsty jogurt (do podania)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1) W sporym naczyniu rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek kroimy w średniej wielkości kostkę. Na rozgrzany olej wsypujemy suszoną paprykę i smażymy dosłownie 2-3 sekundy na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez 2-3 minuty.
2) W międzyczasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do smażącej się cebuli i zalewamy wodą do 10-15% wysokości kapusty. Dodajemy ćwierć łyżeczki soli, pieprz i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
3) Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i dorzucamy do garnka. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez kolejne 15 minut.
4) Gdy kapusta będzie miękka dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Serwujemy ze sporą porcją wegańskiej śmietany i koperku.
Wow ten blog to moje odkrycie roku. Trafiliscie w moje dwie pasje, podroze i wege kuchnia. Dobrze ze mam teraz czas na czytanie choc skladnikow niektorych moze brakowac. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy! Zapraszamy do nas jak najczęściej ❤️
Usuń