Serbia - Wafle z grysikiem (Oblande sa grizom)

Nasze drugie (i w końcu udane) podejście do wafli przekładanych grysikiem z czekoladą. Poznaliśmy je na serbskim blogu Marinas taste, więc administracyjnie zaklasyfikowaliśmy je jako kuchnia serbska, ale pamiętajmy, że kuchnia nie zna granic, a takimi oblandami nie pogardziliby również mieszkańcy innych części byłych Austro-Węgier! 

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku

Składniki na paczkę wafli 14x14 cm:
- 125 ml mleka sojowego
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 35 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 50 g grysiku (kaszy manny)
- 125 g wegańskiego masła/margaryny

Przygotowanie:
1) Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż się zagotuje.

2) Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i kakao, i dokładnie mieszamy, aż czekolada się dokładnie rozpuści.

3) Powoli dodajemy grysik, ciągle mieszając. Gdy kasza będzie miękka, garnek ściągamy z ognia i dodajemy masło/margarynę. Dokładnie i dość długo mieszamy do połączenia składników.

4) Garnek odkładamy na bok, żeby masa wystygła - jeśli nałożymy ciepłą, wafle rozmiękną. Schłodzoną masę grysikową przekładamy na wafle (szorstką stroną do góry) - około 2 czubate łyżki na warstwę i dokładnie rozsmarowujemy. 

5) Gotowe wafle odkładamy na kilka godzin, żeby trochę zmiękły (nie trzymamy w lodówce!).

Komentarze