Indie - Shahi Tofu-Paneer

Shahi paneer to jedna z naszych ulubionych potraw kuchni indyjskiej. Paneer, czyli indyjski serek (trochę podobny do twarogu) zastąpiliśmy podrasowanym tofu. Dzięki długiemu procesowi smażenia tofu calkowicie zmienia konsystencję i staje się bardzo podobne do sera paneer. Do tego kremowo-korzenny sos, znacznie różniący się od tych, które znamy z bardziej popularnych indyjskich potraw, jak na przykład aloo gobi (curry ziemniaczano-kalafiorowe).

Składniki (2-3 porcje):

Tofu-paneer
- 2 łyżki oleju
- 200 g tofu (firm) 
- 1 łyżeczka garam masali 
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki soli 
- sok z połówki cytryny 

Shahi pasta
- 3 łyżki nerkowców
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku 
- imbir (kawałek wielkości łyżeczki)
- 1 spory pomidor 

- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki wody
- 150 g jogurtu (my użyliśmy migdałowego)
- chilli (do smaku)
- sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy olej. Tofu kroimy w sporą kostkę. Na rozgrzany olej dodajemy garam masalę, kumin i sól. Mieszamy i smażymy kilka sekund. Dodajemy tofu, dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zależy nam na tym, aby tofu pozbyło się wody i zmieniło konsystencję. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty i odkładamy na bok.

2) W międzyczasie nerkowce przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odkładamy na bok na jakieś 15 minut. Do kielicha blendera lub rozdrabniacza wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, pomidora i namoczone nerkowce (bez wody). Wszystko blendujemy na jednolitą pastę. 

3) W rondelku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy przyprawy - goździki, cynamon, kardamon, garam masalę, kurkumę i kumin. Mieszamy i smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy pastę. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty na wolnym ogniu. Szafran wsypujemy do kubeczka, dodajemy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy i dodajemy do rondelka.

4) Do miseczki przekładamy jogurt. Dodajemy 6-7 łyżek sosu i mieszamy. Następnie całość wlewamy z powrotem do rondelka. Przyprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dusimy przez 5-7 minut. Na sam koniec dodajemy usmażone wcześniej tofu i dusimy kolejne 2 minuty. Podajemy z ryżem, chlebkiem naan lub chapati.

Komentarze