Afganistan - Bakłażany po afgańsku (Borani banjan)

Bardzo długo się tu nic nie działo. A to co się działo wcześniej, to i tak niewiele...

Dzisiaj przyszedł czas na przepis, który już dawno pojawił się na naszej stronie na Facebooku. Na podobną potrawę natknęliśmy się w tureckiej restauracji w Batumi i bardzo nam wtedy zasmakowała! 

Składniki (4 porcje) :

- 2 spore bakłażany
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- olej

- pół małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- mała szczypta chilli
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta cukru
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
- pół szklanki wody
- sól, pieprz

- 250 g jogurtu (my u
żylismy sojowego)
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sumak (do posypania przed podaniem, można pominąć) 


Przygotowanie:
1)  Bakłażana kroimy w miarę cienkie plasterki i odkładamy na talerz. Polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10-15 minut. 

2) W oczekiwaniu na bakłażana przygotowujemy sos jogurtowy. Jogurt mieszamy w miseczce ze startym na drobnych oczkach tarki czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

3) Bakłażany smażymy z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanym oleju w partiach po 3-4 minuty na każdej stronie. Gotowe plastry odkładamy na talerz. 

4) Na tej samej patelni na oleju podsmażamy cebulę i czosnek przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodajemy przyprawy, smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora, wszystko mieszamy i smażymy przez 5-6 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę oraz usmażone wczesniej bakłażany, mieszamy i dusimy przez 15-20 minut.

6) Uduszone bakłażany podajemy z sosem jogurtowym i sumakiem - najlepiej smakują jako dodatek do ryżu lub pity.

Komentarze

  1. Zamieszczony przez was przepis na borani jest fenomenalny. Polecam wszystkim i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy bardzo i polecamy inne przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz