Afganistan - Bakłażany po afgańsku (Borani banjan)

Bardzo długo się tu nic nie działo. A to co się działo wcześniej, to i tak niewiele...

Dzisiaj przyszedł czas na przepis, który już dawno pojawił się na naszej stronie na Facebooku. Na podobną potrawę natknęliśmy się w tureckiej restauracji w Batumi i bardzo nam wtedy zasmakowała! 

Składniki (4 porcje) :

- 2 spore bakłażany
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- olej

- pół małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- mała szczypta chilli
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta cukru
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
- pół szklanki wody
- sól, pieprz

- 250 g jogurtu (my u
żylismy sojowego)
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sumak (do posypania przed podaniem, można pominąć) 


Przygotowanie:
1)  Bakłażana kroimy w miarę cienkie plasterki i odkładamy na talerz. Polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10-15 minut. 

2) W oczekiwaniu na bakłażana przygotowujemy sos jogurtowy. Jogurt mieszamy w miseczce ze startym na drobnych oczkach tarki czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

3) Bakłażany smażymy z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanym oleju w partiach po 3-4 minuty na każdej stronie. Gotowe plastry odkładamy na talerz. 

4) Na tej samej patelni na oleju podsmażamy cebulę i czosnek przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodajemy przyprawy, smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora, wszystko mieszamy i smażymy przez 5-6 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę oraz usmażone wczesniej bakłażany, mieszamy i dusimy przez 15-20 minut.

6) Uduszone bakłażany podajemy z sosem jogurtowym i sumakiem - najlepiej smakują jako dodatek do ryżu lub pity.

Komentarze

  1. Zamieszczony przez was przepis na borani jest fenomenalny. Polecam wszystkim i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy bardzo i polecamy inne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Właśnie zrobiłam. Uwielbiam takie nie tuzinkowe smaki. Jak bym mogła dodałabym zdjęcie. Zastanawiam się podać to danie na wigilii jako nowinka ze świata. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz