Syrniki to jeden z naszych ulubionych pomysłów na weekendowe śniadanie. Placuszki twarogowe ze śmietaną i malinami są szczególnie popularne w Ukrainie i w Rosji - my poznaliśmy je kilka lat temu we Lwowie. Po powrocie często przygotowywaliśmy je na śniadanie, ale w wersji wegetariańskiej. W końcu udało nam się je zweganizować i trzeba przyznać, że są równie niekiepskie.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku.
- 280g tofu
- sok z 1.5 cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru (2 jeśli używamy ekstraktu waniliowego)
- 3 łyżki mąki
- olej (do smażenia)
Do podania:
- maliny
- gęsty jogurt sojowy
- cukier puder
- syrop klonowy
Przygotowanie:
1) Tofu przekładamy do dużej miski, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Warto w tym momencie sprawdzić czy nasz twaróg jest wystarczająco zakwaszony. Jeśli nie, można dodać odrobinę więcej soku z cytryny.
2) Do twarogu dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
3) Na patelnię wlewamy cienką warstwę oleju. Na rozgrzany olej przekładamy ciasto (łyżka ciasta to mniej więcej jeden syrniczek). Przełożone na patelnię ciasto lekko spłaszczamy łyżką.
4) Syrniczki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Gotowe lekko odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręczniczkiem papierowym.
5) Syrniczki podajemy z malinami, gęstym jogurtem sojowym i ulubionym słodzikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz