Caponata to tradycyjne wegetariańskie danie kuchni sycylijskiej, składające się z bakłażanów w slodko-kwaśnym sosie z dodatkiem oliwek, kaparów, rodzynek i orzeszków piniowych. Każda sycylijska rodzina ma swój własny przepis na caponatę, a na całej Sycylii istnieje podobno aż 37 jej wersji. Oto nasza wersja:
Składniki (3-4 porcje):
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży bakłażan
- 3-4 łodyżki selera naciowego
- 3-4 pomidory
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 3-4 łyżki zielonych oliwek
- 1 łyżka rodzynek
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- bagietka (do podania)
Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy na oliwie.
2) W międzyczasie bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy na bardzo dobrze rozgrzaną oliwę (w przeciwnym razie bakłażan wypije cały tłuszcz). Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu.
3) Selera naciowego kroimy w paseczki, pomidory w kostkę i wrzucamy na patelnię.
4) Przygotowujemy pozostałe składniki - oliwki przecinamy wzdłuż na pół, a natkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dusimy pod przykryciem przez przynajmniej 10-15 minut, aż bakłażan całkowicie zmięknie. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
5) Caponatę możemy potraktować zarówno jak pełnoprawny obiad, ale i przekąskę, podając ją na zimno lub na ciepło na bagietce. Caponata będzie nawet lepsza po jednym czy dwóch dniach w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz