Kuchnia polska po raz kolejny. Tym razem przenosimy się w Bieszczady i proponujemy zweganizowaną wersję łemkowskich placuszków z kapusty kiszonej. Nasze fuczki od innych wyróżnia również to, że do ich zrobienia nie odsączamy kapusty kiszonej, a wręcz przeciwnie - zamiast mleka lub wody do ciasta dodajemy wodę z kiszenia!
- 100 g wody z kapusty kiszonej
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki mleka sojowego (lub wody)
- po szczypcie majeranku, cząbru i pieprzu
- olej (do smażenia)
Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki odmierzamy i wrzucamy/wlewamy do miski. Dokładnie mieszamy.
2) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany łyżką nakładamy ciasto i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony (aż będą ładnie zarumienione).
3) Gotowe fuczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręczniczkiem papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz