Nie ma tureckiego śniadania bez pieczywa, a konkretniej tureckich "obwarzanków" (chociaż obwarzanki to nie są, bo ciasta na simity nie gotujemy przed pieczeniem). Simit i turecka herbata to połączenie niepowtarzalne, nierozerwalne i wprost genialne!
Składniki (7 sztuk):
- 12 g świeżych drożdży lub 1.5 łyżeczki drożdży instant
- 0.5 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (my użyliśmy owsianego) lub wody
- 325 g mąki
- 0.5 łyżeczki soli
- 1.5 łyżeczki cukru
- 115 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 0.5 szklanki sezamu (można sprażyć na suchej patelni)
- 4 łyżki melasy winogronowej (można zastąpić melasą z daktyli lub 1 łyżką brązowego cukru)
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
1) Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie powinny delikatnie wyrosnąć.
2) W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier, później drożdże, wodę i oliwę. Dokładnie mieszamy, najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką przez przynajmniej 5-6 minut. Ciasto powinno zrobić się elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 1.5 - 2 godziny. Przez ten czas objętość ciasta powinna się podwoić.
3) Przygotowujemy naczynie z sezamem (na przykład talerz - na tyle duży, abyśmy mogli zmieścić na nim wyrobionego simita). Melasę mieszamy z wodą i przelewamy do sporej miski. Warto naszykować sobie również małą miseczkę z zimną wodą (do namoczenia rąk) oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4) Ciasto dzielimy na 7 równych części. Jedną z nich przekładamy na (najlepiej silikonową) stolnicę (bez posypywania mąka). Ciasto nie powinno kleić się do rąk i stolnicy. Lekko je rozpłaszczamy, później zaczynamy rolować. Chwilę to potrwa - musi mieć mniej więcej 75 cm długości. Następnie ciasto zawijamy w podkowę (oba boki równej długości).
5) Zaczynamy zaplatać - pierwsze przełożenie ograniczamy swoim palcem w ten sposób, aby powstała pętelka. Następnie przekładamy na zmianę ciasto z jednej strony na drugą. Gdy dotrzemy już do końca lekko moczymy ręce wodą, zlepiamy końcówkę ciasta i przekładamy przez zrobioną na samym początku pętelkę, formując i zamykając okrąg.
6) Zaplecionego simita delikatnie przenosimy do miski z melasą i lekko moczymy z obu stron, następnie przekładamy do naczynia z sezamem i obtaczamy z obu stron. Gotowe do pieczenia simity przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
7) Simity pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz