Litwa - Cepeliny z marchewką (Cepelinai su morkomis)

Cepeliny zawsze kojarzyły mi się z potrawą typowo mięsną. Okazuje się jednak, że instnieje i wersja wegetariańska, z marchewką. Oryginalnie do farszu dodaje się sporo cukru, więc cepeliny te są raczej daniem na słodko, ale my trochę zmodyfikowaliśmy przepis, sprawiając, że są bardziej wytrawne. Prezentujemy pierwszy przepis z kuchni litewskiej!

Składniki (4 porcje):
- 1 kg startych na najdrobniejszych oczkach ziemniaków 
- 0.5 kg gotowanych ziemniaków
- 200 g marchewki
- 1 łyżka oleju 
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka maku
- 1 łyżka bułki tartej 
- sól 
- olej (do gotowania i serwowania)
- kilka łyżek mąki do obtoczenia przed gotowaniem

Przygotowanie:
1) Ziemniaki obieramy (0.5 kg), gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy purée.

2) W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę na drobnych oczkach tarki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy i studzimy.

3) Na tarce ścieramy ziemniaki (1kg, jak na placki ziemniaczane), przekładamy na durszlak lub sitko. Dokładnie wyciskamy z nich sok. Następnie sok, który się zbierze odlewamy. Na samym dole powinna osadzić się skrobia. Dodajemy ją do ziemniaków. Dokładnie mieszamy purée ze startymi ziemniakami, aż powstanie jednolita masa.

4) Do marchewki dodajemy olej, cukier, mak i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.

5) W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy trochę soli i oleju.

6) Z ziemniaków formujemy okrągłe placki wielkości dłoni. Na środek nakładamy odrobinę farszu, zlepiamy brzegi, aby powstał przedłużony pieróg. Cepeliny obtaczamy w mące i wkładamy do gotującej się wody.

7) Gotujemy przez około 15-20 minut.

8) Podajemy polane lekko podgrzanym olejem.


Komentarze