Hiszpania -Kanaryjskie ziemniaczki (Papas arrugadas)

Papas arrugadas, czyli kanaryjskie ziemniaki to esencja kuchni kanaryjskiej. Podawane są  do wszystkiego i serwowane z zielonym, i czerwonym sosem mojo (o sosach innym razem). Kanaryjskich ziemniaczków raczej nie da się nigdzie dostać, ale drobne młode ziemniaczki dadzą radę. Gotujemy je w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Oryginalnie papas arrugadas gotowano w wodzie morskiej, ale powiedzmy, że woda + sól morska = woda morska.

Papas arrugadas, mojo verde i mojo rojo na Lanzarote

Skladniki (4 porcje):
- 1 kg drobnych młodych ziemniaczków
- woda (do przykrycia ziemniaków + 5 cm)
- 3 łyżki soli morskiej

Przygotowanie:
1) Ziemniaczki czyścimy, ale nie obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy sól.

2) Gotujemy około 20-25 minut.

3) Po tym czasie wylewamy 95% wody i dalej gotujemy, czekając aż woda wyparuje a sól obklei ziemniaczki.

4) Serwujemy z sosami mojo verde i mojo rojo (kiedyś pojawia się przepisy!)

Papas arrugadas w warunkach domowych

Komentarze