Andora - Bagietka z pomidorem, czosnkiem oraz oliwą (Pa amb Tomàqet)

Tym razem przyszedł czas na "danie" niezbyt skomplikowane, co nie znaczy, że nudne. Wręcz przeciwnie. Dla tych, co chcieliby spróbować kanapki z pomidorem w innej odsłonie. 

Całość zajmuje dosłownie dwie minuty!

Pa amb Tomàqet 

Składniki:
- bagietka (może być też chleb)
- polówka dobrej jakości pomidora
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz
- oliwa 

Przygotowanie:

1) Bagietkę przekroić na pół wzdłuż (jeśli dysponujemy tylko chlebem, wziąć kromkę chleba). Pieczywo włożyć do tostera lub piekarnika na kilka-kilkadziesiąt sekund, aż będzie chrupkie z wierzchu. 

2) W międzyczasie przygotować pomidora, obrać ząbek czosnek i przekroić na pół. Przygotować sól, pieprz i oliwę. 

3) Wyłożyć pieczywo na talerz i potrzeć polówką ząbka czosnku. Następnie wziąć pomidora i w podobny sposób wetrzeć w pieczywo. 

4) Posypać odrobiną soli i pieprzu (do smaku) oraz polać oliwą (nie żałować oliwy!). 





Komentarze

Prześlij komentarz