Jak już pisaliśmy wczoraj przy okazji przepisu na krem z kiszonej i świeżej kapusty, Chorwacja to (z wielu powodów) kraj o bardzo różnorodnej kuchni. Dzisiaj proponujemy przepis na wegański smalec z fasoli, szczególnie popularny w Slawonii i Baranji. Powiecie: smalec je się też w Polsce, więc skąd to nawiązanie do kuchni chorwackiej? Kluczem są tutaj dodatki, a konkretniej jeden, który raczej na polskich pajdach ze smalcem nie gości - suszona papryka. W tym miejscu warto dodać, że chorwacka papryka jest równie dobra, choć mniej znana niż węgierska.
- 150 g wegańskiego masła (może być olej kokosowy)
- puszka białej fasoli lub około 100 g suszonej
- 3 łyżki mleka sojowego
- dobry chleb
- suszona papryka, najlepiej chorwacka lub węgierska
- sól
Przygotowanie:
1) Jeśli używamy suszonej fasoli, moczymy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2) Wegańskie masło roztapiamy (podgrzewamy tylko do tego stopnia, żeby zmieniło konsystencję). Fasolę przekładamy do kielicha blendera (lub rozdrabniacza), wlewamy płynne masło i dodajemy mleko sojowe. Wszystko dokładnie mieszamy blenderem do uzyskania jednolitej pasty.
3) Gotowy smalec wkładamy do lodówki.
4) Pajdę dobrego chleba smarujemy sowicie wegańskim smalcem i posypujemy solą i suszoną papryką.
Komentarze
Prześlij komentarz