Azerbejdżańskich sałatek nigdy za wiele. Tę poznaliśmy w restauracji Qaynana w Baku. W świetny sposób łączy to, co bardzo kojarzy się z kuchnią kaukaską, czyli zioła, berberys i melasę z nasion granatu z mniej tradycyjną rukolą. Sałatka ta świetnie komponuje się z syryjskim pomidorowym ryżem z soczewicą.
Składniki:
- kilka garści rukoli
- pęczek natki pietruszki
- kilkanaście listków mięty
- 2 pomidory
- 1/4 cebuli
- 2 łyżki suszonych owoców berberysu (można zastąpić suszonymi porzeczkami)
- 2 łyżki melasy z owoców granatu
Przygotowanie:
1) Rukolę i zioła myjemy i suszymy. Listki natki pietruszki i mięty obrywamy, przekładamy do miski razem z rukolą.
2) Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i pozbywamy się nadmiaru wody. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i pomidory łączymy z rukolą i ziołami.
3) Sałatkę podajemy posypaną owocami berberysu i polaną melasą z granatu.
Komentarze
Prześlij komentarz