Podobny przepis znalazłem kiedyś na blogu o kuchni syryjskiej. Jest to w zasadzie potrawa bardzo zbliżona do pochodzącej z Iraku i popularnej na całym Bliskim Wschodzie mujaddary, czyli ryżu z soczewicą i chrupiąca cebulką. Dodatek pomidorów raczej sprawia jednak, że ten przepis traci prawo do nazywania się mujaddarą.
Jest to przepis na danie prawie jednogarnkowe i niewymagające wielkiego nakładu pracy. Poza tym tanie i z produktów, które z łatwością powinniśmy znaleźć w kuchennej szafce.
Składniki (4 porcje):
- 1/2 szklanki soczewicy (my użyliśmy zielonej)
- 3/4 szklanki ryżu
- 1.5 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 duże cebule
Przygotowanie:
1) Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę.
2) W dużym garnku zagotowujemy dwie szklanki wody. Dodajemy soczewicę i gotujemy przez 3/4 czasu sugerowanego na opakowaniu (czas gotowania będzie zależny od rodzaju soczewicy). Soczewica nie powinna być jeszcze całkowicie miękka.
3) Ryż przepłukujemy wodą i dodajemy do soczewicy. Wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy kuminem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dusimy na średnim ogniu (często mieszając), aż ryż będzie miękki i woda wyparuje.
4) Gdy ryż będzie już prawie miękki, na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w krążki i następnie na pół (w półksiężyce). Cebulę przekładamy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając.
5) Ugotowany ryż z soczewicą posypujemy podsmażoną cebulką i polewamy olejem ze smażenia.
Troszkę podobnie do kaszy bulgur po arabsku:-) Też jest zielona soczewica i na wierzchu zeszklona cebulka.
OdpowiedzUsuńPrawda, jak ktoś woli można zastąpić bulgurem! Musimy spróbować w tej wersji również :)
Usuń