Sporo osób ostatnio wspominało, że lubi schabowe z selera, a cześć nawet chwaliła się, że robi podobne z buraków! Początkowo sceptycznie podchodziłem do tej wersji schabowych, które zazwyczaj u nas były z boczniaków lub kotletów sojowych, ale muszę przyznać, że selerowe schabowe okazały się być bardzo miłym zaskoczeniem!
Przygotowanie:
1) Seler myjemy, obieramy i kroimy w plastry grubości około 0.5-1 centymetra.
2) Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Plastry selera wkładamy do garnka i gotujemy przez około 7 minut, aż seler będzie miękki (ale raczej al dente niż całkiem rozgotowany)
3) Plastry selera przepłukujemy zimną wodą, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące pszennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej.
4) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony.
Składniki (4 porcje):
- pół selera
- sól, pieprz
Proporcje do panierki na oko:
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody
- pół szklanki bułki tartej
- olej (do smażenia)
Przygotowanie:
1) Seler myjemy, obieramy i kroimy w plastry grubości około 0.5-1 centymetra.
2) Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Plastry selera wkładamy do garnka i gotujemy przez około 7 minut, aż seler będzie miękki (ale raczej al dente niż całkiem rozgotowany)
3) Plastry selera przepłukujemy zimną wodą, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące pszennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej.
4) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony.
Bardzo ciekawy pomysł, nie jadłem nigdy czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńBardzo polecamy!
Usuń