Kolejny przepis inspirowany kuchnią styryjską - sałatka z soczewicy z olejem z pestek dyni, octem, papryką i cebulą. Polecamy spojrzeć również na tofucznicę z olejem z pestek dyni, pieczone sznycle z dyni czy sałatkę ziemniaczaną.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.
- 2 szklanki suszonej zielonej lub brązowej soczewicy (po ugotowaniu 750 g)
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 7-8 łyżek octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 10 łyżek oleju z pestek dyni
- 1 spora cebula
- 3 papryki (różne kolory)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Soczewicę warto wcześniej namoczyć (2-3 godziny wystarczą), ale zarówno brązową i zieloną można gotować bez wcześniejszego moczenia. W garnku gotujemy 4 szklanki wody z łyżeczką soli, soczewicę płuczemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Gotujemy do miękkości przez około 35-40 minut (zielona) do godziny (brązowa). Gotową soczewicę przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać sałatkę. Do jeszcze lekko ciepłej soczewicy dodajemy ocet i sól, i dokładnie mieszamy. Odkładamy na 15-20 minut.
2) Do soczewicy wlewamy olej z pestek dyni. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a paprykę w odrobinę większą. Dodajemy do soczewicy, przyprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz